Twarożek z chrupiącymi warzywami i olejem lnianym, idalna pasta do kanapek, tostów, sałatki, paluszków grissini, jako przekąska do pracy itd.
Przygotowanie:
Rozgniatamy twaróg widelcem, przyprawiamy solą, pieprzem, kozieradką, olejem lnianym, dodajemy jogurt/śmietanę, warzywa pokrojone w drobną kostkę i poszatkowaną zieleninę.
Wszystko dokładnie mieszamy i pyszne zdrowe śniadanie gotowe. Twarożek można polać kremem balsamicznym i ozdobić pomidorami koktajlowymi.
- Olej lniany Zdrowopolscy: 2-3 łyżki,
- Twarożek półtłusty lub tłusty: 100 g,
- Duże opakowanie śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
- Papryka czerwona, żółta i zielona: 1/2 sztuki,
- Ogórek zielony: 1/2 sztuka,
- Rzodkiewki: 6 sztuk,
- Koperek, natka pietruszki - opcjonalnie,
- Sól,
- Pieprz,
- Przyprawy: kozieradka i czarnuszka,
- Krem balsamiczny - do dekoracji,
- Pomidorki koktajlowe.