Przygotowanie:
1. Spód tarty.
Blendujemy ze sobą wszystkie składniki, a następnie ugniatamy w foremkach i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
2. Nadzienie tarty.
Wrzucamy wiśnie do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż staną się miekkie i rozpadające (można dodać odrobinę wody aby przyśpieszyć ten proces).
Gdy owoce bedą gotowe studzimy je lekko i nakładamy na wcześniej przygotowany spód.
3. Beza włoska do tarty.
W garnku przygotowujemy syrop cukrowy, mieszamy ze sobą 60g cukru i wodę. Wstawiamy na palnik i od tej pory podgrzewamy roztwór (do 118°C) nie mieszając ani razu. Gdy temeratura syropu osiągnie ok 100°C zaczynamy ubijać białko, po zwiększeniu objętości dodajemy partiami pozostały cukier. Gotowy syrop, wlewamy cienkim strumieniem do białek miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksujemy jeszcze przez kilka minut aż do wystudzenia bezy. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką (lub szprycujemy za pomocą tylki cukierniczej) na tartę.
Opalamy palnikiem cukierniczym (lub zapalniczką o dużej mocy). Można pominąć ten krok w przypadku nie posiadania palnika.
Spód tarty:
- Płatki owsiane ekologiczne Zdrowopolscy: 70 g,
- Orzechy włoskie siekane: 60 g,
- Daktyle: 2-3 sztuki, wcześniej namoczone,
- Masło, roztopione: 30 g.
Nadzienie tarty:
- Wiśnie: 0,5 szklanki,
- Cukier, ksylitol - wedle uznania.
Beza włoska:
- Białko z 1 jaja (w temp. pokojowej),
- Cukier 60 g + 10 g,
- Woda: 15 ml.