Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładką masę. Dodaj żółtko, łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Białko jaja ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie połącz składniki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki pod przykryciem.
Śliwki wypestkuj. Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę miodu, odrobinę wody, cynamon i smaż około 15-20 minut.
Gotowe placki przełóż smażonymi śliwkami i polej jogurtem naturalnym. Gotowe!
- Płatki owsiane ekologiczne Zdrowopolscy: 80 g,
- Mleko/ napój roślinny, lub mleko krowie: 100 ml,
- 1 jajko,
- Jogurt naturalny,
- Cynamon,
- Śliwki węgierki,
- Miód: 2 łyżki,
- Proszek do pieczenia: 1/4 łyżeczki,
- Olej rzepakowy, lub inny olej do smażenia.