Kasza jaglana z morelami, nasionami słonecznika, nerkowcami i pestkami dyni.
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Po chwili ponownie opłukać pod bieżącą wodą by pozbyć się charakterystycznej goryczki.
Do garnka wlewamy mleko roślinne (w proporcji 3:1, 3 porcje mleka, 1 porcja kaszy) i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, a także 8-10 orzechów nerkowca.
Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając poziom mleka.
Gdy kasza jest gotowa dekorujemy morelami, nasionami słonecznika oraz pestkami dyni. Można osłodzić odrobinką syropu klonowego.
Przepis wspaniale sprawdza się zarówno na śniadanie jak i na zimno jako lunch do pracy.
Smacznego!
- Kasza jaglana ekologiczna Zdrowopolscy,
- Mleko/ napój roślinny,
- Orzechy nerkowca,
- Pestki dyni,
- Słonecznik łuskany,
- Morele świeże (zamiennie: suszone lub w syropie).