Kasza jaglana chrzanowa z tofu, brokułem i pieczarkami [przepis wegański i bezglutenowy].
Przepis na 1 porcję.
Przygotowanie:
1. Na suchej patelni uprażyć kaszę jaglaną. Uprażoną kaszę przesypać do posolonej, gotującej się wody (50 g kaszy gotować w 100 ml wody). Gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
2. W międzyczasie pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części i również dokładnie umyć.
3. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki i smażyć (po około 3 minuty z każdej strony), po tym czasie do pieczarek dodać różyczki brokuła. Całość posypać bazylią i razem podsmażać około 7 minut, żeby brokuł lekko zmiękł. Opcjonalnie na patelnię dolać 3 łyżki wody i lekko poddusić warzywa.
4. Przygotować sos: wymieszać jogurt, chrzan, pieprz.
5. Tofu wędzone pokroić ma mniejsze kawałki – można je podsmażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą, ale nawet nie poddane obróbce termicznej nadaje się do spożycia.
6. Wymieszać kaszę jaglaną z sosem chrzanowym, obok położyć plasterki tofu i przygotowane warzywa. Kaszę posypać czarnuszką, a tofu można polać sosem sojowym.
Smacznego!
- Kasza jaglana ekologiczna Zdrowopolscy: 50 g,
- Jogurt naturalny gęsty: 60 g,
- Brokuł: 150 g,
- Pieczarki: 60 g,
- Olej rzepakowy: 10 ml,
- Tofu,
- Chrzan tarty: 15 g,
- Bazylia,
- Pieprz czarny,
- Sól himalajska: 1/4 łyżeczki,
- Czarnuszka,
- Sos sojowy, opcjonalnie.