Kasza gryczana niepalona z kolorowymi warzywami.
Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie.
Warzywa oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć, zaczynając od cebuli i pieczarek.
Po kilku minutach dodać resztę warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie dodać czosnek oraz sól i pieprz
Kaszę po ugotowaniu odsączyć i mieszać z podsmażonymi warzywami.
Można spożywać samodzielnie lub podawać zamiast ziemniaków jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną aby była na sypko?
Porada od Zdrowopolskich:
1. Kaszę należy przepłukać na sitku, aż woda będzie czysta.
2. Wodę zagotować pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy oraz soli.
3. Odmierzoną kaszę wsyp do gorącej wody i zamieszaj. Gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny.
4. Kaszę gotuj zgodnie z informacją na opakowaniu (długość uzależniona jest od grubości ziaren), najlepiej nie mieszając.
5. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody.
- Kasza gryczana niepalona ekologiczna Zdrowopolscy: 1/2 szklanki, można użyć też kaszę jaglaną.
- Cukinia mała,
- Pieczarki: 4 sztuki,
- Cebula: 1 sztuka,
- Papryka (najlepiej dodać po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
- Czosnek: 2 ząbki,
- Masło lub oliwa: 1 łyżka,
- Sól i pieprz opcjonalnie.