Wykonanie:
kaszę gryczaną należy dokładnie wypłukać, a następnie ugotować.
Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę wraz z olejem. Całość musi wystygnąć.
Następnie należy dodać twaróg, przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Na tym etapie można spróbować masy w celu doprawiania według własnego uznania. Kolejno należy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Z masy formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Wskazówka: aby podczas formowania kotletów masa nie kleiła się do dłoni można zmoczyć je zimną wodą bądź posmarować delikatnie olejem.
Smacznego!
Zamiennie z twarogiem można użyć mielonego mięsa- takie danie jest znane pod nazwą Hreczanyki.
- Kasza gryczana niepalona ekologiczna Zdrowopolscy: 200 g,
- Twaróg półtłusty: 200 g, najlepiej dość twardy,
- Jajko: 1 sztuka,
- Cebula: 1 sztuka,
- Sól,
- Pieprz,
- Natka pietruszki,
- Czosnek niedźwiedzi,
- Bułka tarta (LINK) (można użyć też PANIERÓW, np. z ciecierzycy, wypróbowaliśmy i będą równie pyszne- LINK),
- Olej rzepakowy.