Bezglutenowy domowy chleb gryczany (bez jajek, bez laktozy).
Można wzbogacić chleb o ulubione dodatki: ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czarnuszka, zioła, suszone owoce.
Sposób przygotowania:
Wieczorem suchą kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na noc. Rano mieszamy i ponownie odstawiamy. Wieczorem namoczoną kaszę dokładnie blendujemy na gładką masę, dodajemy sól i swoje ulubione dodatki. Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (papier natłuszczamy olejem kokosowym). Można użyć też aluminiowych keksówek, które też smarujemy olejem przed wlaniem masy.
Wstawiamy masę do zimnego piekarnika na całą noc. Rano włączamy piekarnik (nie wyciągając blachy) i pieczemy go w temperaturze 190-200 stopni przez ok. 50 minut. Wyciągamy chleb z blaszki (razem z papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut, aby chleb podsuszył się od spodu.
Zostawiamy do lekkiego wystudzenia i dopiero wtedy zdejmujemy papier (papier z trudem zdejmuje się z ciepłego chleba). Jeśli użyjemy aluminiowych keksówek sugeruję dłużej zostawić chleb w wyłączonym już piekarniku i potem delikatnie wyjąć po ostudzeniu, uważając by nie rozerwać chleba.
Chleb można przechowywać w lodówce lub poporcjować i zamrozić.